2010. október 16., szombat

Borotvahab kontra borotvaszappan

3 hónapja végre az is eszembe jutott, hogy megnézzem a férjem borotvahabos flakonját ugyanvajon milyen összetevőket tartalmaz. Hát ledöbbentem.... Attól a ténytől, hogy amit a kedves párom nap mint nap a képes felére keneget, talán még több mérgező anyagot tartalmaz, mint az én volt kozmetikai csodaszereim.
Ingredients címszó alatt a következőket találtam: Aqua, TEA-Palmitate, Butane, Propylene Glycol, TEA Stearate, Glycerin, Sorbitol, Isobutane, Ceteth-20, Allantoin, Polyquaternium-7, Sodium Laureth Sulfate, Chamomilla Recutita Extract, Aloe Barbadensis Extract, Parfum, Propane.
Pirossal vastagítottam, ami egyértelműen káros, mérgező anyag, a kékkel jelölt alkotók a hajtógázok: az isobutane szintetikus, a másik kettő ugyan nem, de belélegezve egyértelműen károsak a szervezetre, és az sem elhanyagolható tény ugye, hogy nem éppen környezetbarát anyagok. Azért nem pirosoztam be őket, mert elég eltérő véleményeket találtam, senki nem ajánlja kimondottan, de sokak szerint a "még elmegy" kategóriába pont belefér. (szerintem viszont nem)

A két legkárosabb közülük:

Sodium Laureth Sulfate - Rákkeltő, bőrizgató, nyálkahártya károsító, mérgező hatásukon kívül súlyos kárt okoznak a szervezetnek azzal a funkciójukkal is, hogy a bőr és a szervezet első számú védelmi vonalát - a bőrfelszíni emulziót - kíméletlenül és maradéktalanul leoldják a bőrről, megfosztva ezáltal a bőrt immunrendszerétől. Ezen vegyületek "áldásos" tevékenységének köszönhető az a bizonyos száraz, húzódó érzés, a bőrallergiák nagy része, a korai bőröregedés és a - sajnos már csecsemőkorban is jelentkező - ekcéma.

Propylene Glycol - amely a glikolok csoportjába tartozik, és szinte minden kozmetikumban megtalálható. Gyakorlatilag olyan, mint a fagyálló, és a drága butylene glycol helyett alkalmazzák a termékekben. Hát valljuk be őszintén ki kenegetné szívesen a képét fagyállóval?

A parfümöt azért pirosítottam be, mert szintén nincs megcsillagozva, így feltételeztem, hogy mesterséges illatanyag került bele. Ennek ugye szintén hadat üzentem, mert sem nem egészséges, sem nem környezetbarát.

Szegény glycerint pedig azért érte a piros, mert szintén nincs természetesként jelölve, és a szintetikus formája kimondottan ártalmas a bőrre. A köztudatban úgy él, hogy a glicerin bőrbarát anyag, ami igaz is a természetes változatára. Viszont ez a glicerin nagyon drága, így a kozmetikai ipar előszeretettel használja olcsó, szintetikus párját, ami vigyázat kimondottan káros hatással van a bőrre: Vizet von ki a bőrből, kiszárítja, és bőrizgató hatása is van.

Szóval fentiek hatására elindítottam a borovaszappan projektet. El is készült, átlagos szürke kis szappanka lett belőle. Ki is próbáltam, no nem az arcomon, oda egyenlőre nem kell a borotva, de a lábamon sajnos igen. Jól habzott, valamiért mégis úgy éreztem nagyobb hab dukál egy borotvaszappannak. Így szétosztogattam vállalkozó szellemű férfi ismerősök között és láss csodát osztatlan sikert aratott. Apukám az örök szkeptikus, és egy kedves internetes barátnőm férje, (akit nem volt egyszerű meggyőzni, hogy próbálja ki) már a következő adagra várnak. (ami tegnap el is készült)

Szóval összefoglalva azon férfiak véleményét, akik kipróbálták: ugyan nincs akkora habja, mint a borotvahabnak (mitől is lenne?), viszont szépen megpuhítja a borostákat és kitűnően csúszik az arcon a borotva. (pedig még csak nem is az 5-6 vagy kitudja hány pengés, vibrációs... sorolhatnám borotvákat használták) Az én férjem ráadásul borotvapamacs nélkül, azt mondja így is éppen elég habot tud dörzsölni belőle. Jaj és majdnem elfelejtettem, arcszesz használata nem szükségeltetik utána.

7 megjegyzés:

 1. Hm ez érdekesen hangzik :) Mi is inkább a természetes anyagokat díjazzuk, bár annyira nem szoktunk ügyelni mindenre (Pénz beszél kutya ugat alapon)...Főleg azok az érdekesek mikor ránézek hogy a mosogatószerbe tényleges citromot tesznek, a citromos szerekbe meg pótlót, stb...
  Engem érdekelne ilyen szappanka, jó lenne egy ilyennel meglepni páromat karácsonyra :)

  VálaszTörlés
 2. Egyet értek az előttem szólóval. Én is szeretnék ilyet!!! No nem magamnak,hanem a bátyámnak. :D

  VálaszTörlés
 3. Gratulálok a gondos és tanulságos kutatásért!Megszívlelenedő!Jucc

  VálaszTörlés
 4. Semmi akadálya, de csak kb 3 hét múlva lesz küldhető állapotban. Holnap ha jók lesznek a fényviszonyok, lefényképezem és felteszem a webboltba rendelhető státuszra. Ott kellene megrendelni, és amint jó lesz, tudom küldeni.
  Köszönöm :)

  Jucc, köszi Neked is, jövök majd még hasonló "okosságokkal" :)

  VálaszTörlés
 5. Nagyon tudományosan kielemezted, gratulálok! Én csak az E- számokkal vagyok nagyjából képben!:)
  Lehet, hogy kipróbáltatom én is a férjemmel karácsony alkalmából!:)

  VálaszTörlés
 6. Lehet egy ilyenre én is szert teszek!

  VálaszTörlés